فرآیند های شیرین سازی آب

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 6 دقیقه

فرآیند های شیرین سازی آب

فرآیند های شیرین سازی آب شامل اسمز معکوس (RO)، نانوفیلتراسیون (NF)، اولترافیلتراسیون (UF) و میکروفیلتراسیون (MF) فرآیندهای با نیروی عامل فشار هستند.همچنین فرآیند الکترو دیالیز و روش تقطیری از روش های شیرین سازی آب هستند. فرآیندهای غشایی بر مبنای اسمز معکوس توسعه داده شدند.

مقایسه فرآیند های شیرین سازی آب

اسمزه، گذر طبیعی آب از میان یک غشا نیمه تراوا از محلول رقیق به غلیظ بوده تا جایی که غلطت محلول در دو طرف غشا برابر شود. فشار اسمزی، نیروی محرک نیروی محرک پدیده اسمز است. میکروفیلتراسیون، اولترافیلتراسیون و نانوفیلتراسیون فرآیندهای غشایی با نیروی عامل فشاری بوده که معمولاً برای معدنی زدایی استفاده نمی‌شوند، اما برای زدایش ذرات، زنگ، مواد آلی طبیعی و سایر آلاینده‌های آلی و غیر آلی به کار می‌روند. گستره زدایش ذرات در این فرآیندها کاملاً متفاوت از فرآیند اسمز معکوس است.

شیرین سازی آب به روش الکترودیالیز

شیرین سازی آب به روش الکترودیالیز که راه مؤثری برای کاهش هزینه نمک‌زدایی آب ابداع کرد و موفقیت زیادی به دست آورد از اوایل دهه 60 (10 سال پیش از RO) به بازار عرضه شد. سیستم در فرآیند الکترودیالیز، نمک‌های محلول در آب، به صورت مثبت (کاتیون) یا منفی (آنیون) باردار می‌گردند. آنیون‌ها به وسیله بار الکتریکی مخالف الکترود، جذب آنان می‌شوند. غشاها را می‌توان به گونه‌ای ساخت که به صورت انتخاب شده، گذر آنیون‌ها یا کاتیون‌ها را امکان پذیر کنند.

آب شیرین کن الکترودیالیز

اجزاء محلول شده یونی در یک محلول نمکی همانند سدیم، کلر، کلسیم و کربنات در آب توزیع و پخش شده و به گونه‌ای مؤثر بارهای منفرد خود را خنثی می‌کنند. وقتی الکترودها به یک منبع جریان مستقیم مانند باطری متصل می‌شوند، در داخل یک ظرف حاوی محلول آب نمک قرار گرفته جریان الکتریکی از میان محلول (الکترولیت) گذر می‌کند. در این حالت یون‌ها سعی می‌کنند به سمت الکترود با بار مخالف حرکت کنند. شکل بالا

میکروفیلتراسیون

میکروفیلتراسیون یکی از فرآیندهای مهم غشایی با نیروی محرکه اختلاف فشار است. در میکروفیلتراسیون معمولاً از غشاهایی با اندازه منفذی   0.45 میکرو متر استفاده می‌شود. گستره زدایش ذرات در این فرآیند بین  1-0.1 میکرومتر است.

فرآیند غشایی میکروفیلتراسیون

اولترافیلتراسیون

یکی از فرآیندهای مهم غشایی با نیرو محرکه اختلاف فشار است. اولترافیلتراسیون فرآیند غشایی است که برای زدایش ذرات با اندازه  0.01- 0.001  میکرو متر استفاده می‌شود. باوجود ایــن‌کـه همواره ذرات مولد کدورت، ویروس‌ها و بیشتر مواد آلی (مانند پروتئین‌ها و NOMs با وزن مولکولی بالا) در گستره زدایش اولترافیلتراسیون است. این فرآیند برای نمک زدایی آب مناسب نیست.

نانو فیلتراسیون (NF)

نانوفیلتراسیون یک فرآیند غشایی با نیروی محرکه اختلاف فشار برای زدایش مولکول‌هایی با اندازه   0.001- 0.0001 میکرو متر است. این فرآیند می‌تواند برای کاهش سختی ، کل جامدات محلول TDS و TOC آب به کار رود. این روش بیشتر برای زدایش یون‌های دو ظرفیتی ناخواسته نظیر سرب، آهن، نیکل و جیوه کاربرد دارد.

اسمز رو به جلو

در اسمز رو به جلو از فرآیند اسمز طبیعی استفاده می‌شود؛ یک ماده از منطقه‌ای با غلظت کم به منطقه‌ای با غلظت بالا حرکت می‌کند هزینه‌ی لازم برای انجام این فرآیند معمولاً نصف هزینه‌ی اسمز معکوس است، زیرا برای تکمیل فرآیند انرژی کمتری استفاده می‌شود. به جای وارد کردن نیرو به محلول و ایجاد اختلاف فشار، این فرآیند اجازه می‌دهد که این کار به طور طبیعی انجام شود. در هنگام نمک‌زدایی از آب، محلولی از آب دریا از میان یک غشای نیمه تراوا به سمت محلولی که غلظت زیادی از نمک‌های آمونیاک دارد حرکت می‌کند، در نتیجه نمک‌های دریا در طرف دیگر ممبرین باقی می‌مانند. سپس محلول گرم می‌شود تا نمک آمونیاک تبخیر شده و برای استفاده مجدد آماده گردد.

اشکال اصلی در مورد اسمز رو به جلو، داشتن پتانسیل بسیار زیاد آن است، اما هنوز هم نمک‌زدایی در مقیاس بزرگ، کاری جدید محسوب می‌شود و بنابراین نیازمند بودجه و پژوهش جهت بررسی امکاناتی است که بتواند آن را اصلاح کند و موجب کاهش هزینه‌های مربوط به انرژی شود.

فرآیند شیرین سازی آب به روش اسمز مکعوس

پدیده اسمز (RO) هنگامی رخ می‌دهد که آب خالص از سمت محلول با غلظت کمتر نمک به سمت محلول غلیظ با گذر از غشا نیمه تراوا جریان پیدا می‌کند. یک غشا نیمه تراوا در بین دو محفظه قرار گرفته است. منظور از نیمه تراوا این است که غشا نسبت به برخی ملکول‌ها خاصیت تراوایی دارد در حالی که دیگر گونه‌ها امکان گذر از آن را نخواهند داشت. با فرض اینکه غشای مورد نظر نسبت به آب خاصیت تراوایی داشته باشد و نمک را از خود گذر ندهد. چنانچه در یکی از محفظه‌ها آب شور و در محفظه دیگر آب خالص ریخته شود. غشا اجازه گذر آب خالص را در هر طرف از محفظه‌ها خواهد داد ولی نمک قادر به گذر از غشا نخواهد بود. اعمال فشاری بیشتر از فشار اسمزی باعث عکس شدن جهت جریان از قسمت غلیظ به رقیق می‌شود. به این پدیده اسمز معکوس گفته می‌شود. آب با گذر از غشا نیمه تراوا از قسمت رقیق به قسمت غلیظ می‌رود، اختلاف ارتفاع نهایی در دو ستون فشار اسمزی را اعمال می‌کند.

فرآیند اسمز مکعوس

 

فرآیندهای اسمز معکوس بیشترین گنجایش زدایش مواد (کوچکتر از 0.0001 میکرون) را دارند. RO توانایی زدایش یون‌های تک ظرفیتی را دارد این فرآیند همواره برای نمک‌زدایی آب‌های صنعتی یا نمک‌زدایی آب دریا در سیستم تأمین آب آشامیدنی استفاده می‌شوند. این روش، یکی از اقتصادی ترین گزینه‌های ممکن برای زدایش نمک آب برای دبی‌های زیاد است. در اسمز معکوس یک فشار خارجی بیشتر از فشار اسمزی به محلول وارد شده که باعث حرکت آب در خلاف جهت طبیعی در غشا می‌گردد. از‌این‌رو آبی بدون مواد معدنی با کیفیت بالا تولید می‌شود. نمایی از پدیده اسمز معکوس در شکل بالا و کارکرد غشاها بر اساس اندازه مولکولی آن‌ها در جدول زیر  ارائه شده است.

جدول مقایسه فرآیند های شیرین سازی آب

 

اساس کار اسمز و اسمز معکوس

اگر یک غشا نیمه تراوا بین دو محلول با غلظت‌های متفاوت قرار گیرد مقداری از حلال (رقیق) از یک‌سو غشا به سوی دیگر منتقل می‌شود. فرآیند اسمز معکوس، عکس فرآیند اسمز طبیعی است که عبارت از حرکت طبیعی حلال بدون استفاده از فشار زیاد، از یک غشا از یک منطقه دارای غلظت پایین و ورود به منطقه دارای غلظت بالا است. فرآیند اسمز معکوس می تواند ۹۹% از جامدات محلول (TDS) و کلوئیدی موجود در محلول را زدایش کند.

مقایسه فرآیند شیرین سازی آب

 

عوامل مؤثر بر کارکرد سیستم اسمز معکوس

میزان شار تولیدی و زدایش نمک پارامترهای مهم کارکرد سیستم اسمز معکوس هستند که دو پارامتر توسط پارامترهای فشار، دما، میزان بازیافت و غلظت نمک در جریان خوراک، به طور عمده ای تحت تأثیر قرار می‌گیرند. در شرایط عملیاتی همواره دو عامل یا بیشتر تأثیر گذار خواهند بود و تغییرات هرکدام از این عوامل با فرض ثابت بودن ۳ پارامتر دیگر، در شکل زیر نمایش داده است.

 

عوامل موثر بر اسمز مکعوس شیرین سازی آب دریا
  • دما: چنانچه دما افزایش یابد و مابقی پارامترهای ثابت فرض شوند، شار تولیدی و میزان گذر نمک هر دو افزایش خواهند یافت (شکل بالا). افزایش دما برای سیستم تصفیه به روش اسمز معکوس دارای مزایا و معایبی است. از مزایای آن می‌توان افزایش آبگذری با افزایش دما را نام برد که این امر به افزایش بازده آب می‌انجامد. اما همین افزایش باعث افزایش غلظت جامدات محلول در آب تولیدی می‌گردد. از‌این‌رو دمای آب تغذیه همواره به عنوان فاکتوری با کارکرد متناقض در حفظ کیفیت و کمیت آب تولیدی عمل نموده و دمای بهینه با توجه به شرایط و کیفیت مورد نیاز آب تولیدی مورد توجه قرار می‌گیرد.
  • فشار: با افزایش فشار، TDS آب تولیدی کاهش می‌یابد و شار تولیدی افزایش خواهد یافت شکل بالا. فشار نیز همچون دما تأثیری دوگانه بر فاکتورهای مختلف داشته و باید با دقت در مورد میزان بهینه آن نظر دارد. از یک‌سو افزایش فشار کیفیت آب تولیدی را افزایش می‌دهد و از سوی دیگر این افزایش نیاز به پمپاژ و یا حتی پمپ قوی‌تر داشته که خود باعث افزایش هزینه‌های سرمایه گذاری و یا جاری طرح می‌گردد.
  • غلظت نمک در جریان ورودی: با افزایش غلظت نمک در جریان ورودی میزان شار تولیدی و زدایش نمک کاهش می‌یابد (شکل بالا). میزان شوری آب تغذیه، تأثیر مستقیم بر کیفیت آب تولیدی می‌گذارد، هر چه میزان مجموع جامدات محلول در آب تغذیه غشاهای اسمز معکوس بیشتر باشد، میزان این املاح در آب تولیدی نیز بیشتر خواهد بود. نکته مهم در کاهش این املاح در آب تغذیه استفاده از سیستم پیش تصفیه مناسب (به ویژه غشایی) و همچنین فیلترهای کارتریج مناسب است.
  • بازده: بازده نسبت آب تولیدی به آب خوراک است. در صورت افزایش میزان بازیافت، شار تولیدی کاهش خواهد یافت و میزان زدایش نمک نیز کاهش مییابد (شکل بالا).
اسمز مکعوس شیرین سازی آب دریا
3/5 - (2 امتیاز)

مقالات پیشنهادی

تصفیه بیهوازی فاضلاب

تصفیه بیهوازی فاضلاب تصفیه بیهوازی فاضلاب یکی از روش های تصفیه بیولوژیکی فاضلاب می باشد که در آن با استفاده از قدرت میکروارگانیزم ها ، فاضلاب تصفیه شده  و به آبی با آلودگی کمتر تبدیل می گردد.  تجزیه بی هوازی کامل ترکیبات آلی در چند مرحله  به همراه تولید محصولات آلی میانه انجام می پذیرد. […]

زمان ماند اختلاط سریع

زمان ماند اختلاط سریع زمان ماند اختلاط سریع بايد به اندازه اي باشد كه زمان كافي براي پخش همگن مواد شيميايي در آب و زمان كافي براي اينكه لخته ها به يك تعادل در اندازه برسند،را فراهم نمايد. به اين ترتيب زمان اختلاط سريع را تنها با انجام مطالعات آزمايشگاهي و يا استفاده از تجربيات موجود […]

مخزن ضربه گیر

مخزن ضربه گیر مخزن ضربه گیر برای جلوگیری از فشارهای نامطلوب کم و زیاد به کار می روند. هنگامی که فشار بالا رود، مخزن ضربه گیر به صورت مخزن ذخیره عمل کرده و آب از خط لوله به داخل مخزن جریان می یابد. درهنگام فشار کم، مخزن ضربه گیر بصورت مخزن تغزیه عمل کرده و آب […]

طراحی پکیج تصفیه فاضلاب بهداشتی

طراحی پکیج تصفیه فاضلاب بهداشتی طراحی پکیج تصفیه فاضلاب بهداشتی شامل طراحی فرآیندها زیستی تصفیه فاضلاب و طراحی تاسیسات و تجهیزات مورد نظر  میباشد که در مطلب طراحی پکیج تصفیه فاضلاب انسانی ،موارد ضروری برای طراحی و ساخت تشریح شد. به طور کلی طراحی پکیج تصفیه فاضلاب بهداشتی متاثر پارامتر های کیفی فاضلاب ورودی به تصفیه خانه […]

آبگیری لجن

آبگیری لجن در تانك ته نشيني ثانويه فاضلاب شهري مقادير زيادي لجن بيولوژيكي مازاد توليد مي شود که آبگیری لجن باید انجام شود. این لجن داراي مقادير بالاي تركيبات آلي و ميكروارگانيسم هاي مختلف بوده كه آبگيري لجن را دشوار مي كنند. روش هاي آمايش فيزيكي و شيميايي مختلفي جهت آمايش لجن استفاده مي شوند. از […]

طراحی دانه گیر تصفیه خانه فاضلاب

طراحی دانه گیر تصفیه خانه فاضلاب برای طراحی دانه گیر تصفیه خانه فاضلاب ، ابتدا باید پارامتر های مورد نظر برای آزمایش و اندازه گیری لازم در سیستم را انجام داد. بازده يك واحد دانه گيري با محاسبه درصد حذف مواد معلق غير آلي (ثابت) از فاضلاب سنجيده ميشود. مقدار آن، بسيار متغير و به […]

طراحی سیستم uasb

طراحی سیستم uasb طراحی سیستم uasb یا راکتور لایه لجن بی هوازی با جریان رو به بالا به طور کلی شامل 5 مرحله زیر است. این سیستم تصفیه بی هوازی که متشکل از حالت های uasb رو به بالا و اصلاحات طرح اولیه و راکتور بافل دار بی هوازی و راکتور لایه لجن سیال بی هوازی […]

ضربه قوچ

ضربه قوچ ضربه قوچ آب ترجمــه واژه Water Hammering از کتاب استریتر و وایلی (1998) می باشد. ضربه قوچ در زمـانی بـه وجود می آید که در مداري با خطوط لوله طولانی به عللی سرعت سیال بطور ناگهانی تغییر کند موجهـاي فشـاري در شبکه بوجود خواهند آمد. این موجها می توانند فشاري چندین برابـر فشـار کـار سیسـتم را تولیـد […]

دستگاه تصفیه آب فاضلاب صنعتی

دستگاه تصفیه آب فاضلاب صنعتی برای طراحی و اجرا دستگاه تصفیه آب فاضلاب صنعتی تولیدی شرکت آبرام باید ابتدا از مقدار فاضلاب تولید شده در روز و مشخضات فاضلاب تولید شده اطلاعات کسب کرد. پساب های تولید شده در صنایع مختلف دارای کیفیت های متفاوت می باشند. پارامتر های مبانی طراح دستگاه شامل پی اچ […]

انعقاد و لخته سازي در تصفيه

انعقاد و لخته سازي در تصفيه : انعقاد و لخته سازي در تصفيه فاضلاب را اینگونه می توان تشریح کرد که  انعقاد ، بار الکتریکی ذرات ریز را کاهش داده و فرایند لخته سازی ایجاد ذرات درشـت تری (به اندازه کافی درشت)می نماید که مـی تـوان آنهـا را بـا روش سـاده از آب جـدا نمود. […]

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • مجموع دیدگاهها: 0
  • در انتظار بررسی: 0
  • انتشار یافته: 0

هنوز دیدگاهی ثبت نشده است.

سوالی دارید؟ منتظر تماس شما هستیم

برای دریافت مشاورۀ رایگان، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید