استاندارد کلر آب آشامیدنی

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 4 دقیقه

استاندارد کلر آب آشامیدنی

استاندارد کلر آب آشامیدنی بر اساس استاندارد شماره 1053 سازمان استاندارد مقدار 0.5 تا 0.6 میلی گرم برلیتر می باشد. همواره برای گندزدایی آب آشامیدنی از روش هایی استفاده می شود که مهم ترین آن کلرزنی می باشد. کلر زنی برای بهبود سلامت میکروبی آب، کنترل رشد میکرو ارگانیسم ها و جلوگیری از رشد دوباره موجودات آب انجام می گیرد. کلر یک نوع گند زدا به حساب می آید. مواد گندزدا موادی هستند که به آب طی مراحل تصفیه مخصوصا برای مصارف آشامیدنی اضافه می شوند تا از رشد میکروب ها در آب جلو گیری شود. کلر زنی می تواند به خاطر سمیت این عنصر بسیار برای سلامت انسان مخاطره آمیز باشد اما از آنجا که نیافزودن کلر به آب می تواند بسیار خطرناک تر باشد، سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده است که پیامد های این کار بسیار کمتر از مزایای آن است و بهتر است این کار انجام شود.

استاندارد کلر آب آشامیدنی به روش dpd  یا با استفاده ار دستگاه اندازه گیری می گردد. 

تحقیقات نشان داده است که احتمال مبتلا شدن به سرطان در اثر تماس با آب کلر دار در استخر ها 25 و در آب آشامیدنی 6 در میلیون است.

برای کلر زنی آب معمولا از هیپوکلرواسید استفاده می کنند که آنرا با استفاده از نمک کلسیم هیپوکلریت به دست می آورند. این نمک درون آب به یون هیپوکلرو تبدیل می شود. در طی فرایند کلر زنی باید اسیدیته آب کنترل شود، پی اچ بسیار اسیدی باعث باعث خوردگی مواد می شود و مزیت پی اچ قلیایی این است که در آب استخر از تبدیل آمونیاک به کلر آمین ها که برای سلامت چشم مضر هستند جلوگیری می شود. برای اینکه پی اچ آب طوری تنظیم شود که تعادل به سمت تولید اسید هیپوکلریت برود که خاصیت گندزدایی بیشتری دارد از موادی همچون سدیم بی سولفات یا کربنات سدیم و … استفاده می شود.

یکی از مشکلاتی که در فرایند کلر زنی وجود دارد تولید کلرید های آلی است که موادی به شدت سمی و مخاطره آمیز هستند. برای مثال کلرید های واکنش داده شده با ترکیبات فنلی سمی با بوی بد و زننده می باشند. یکی دیگر از مواد سمی و خطرناک کلروفرم می باشد که توسط وتکنش کلر با هیپوکلرواسید با ماده آلی حل شده در آب تولید می گردد کلروفرم یک هیدروکربن بسیار خطرناک است که حتی تماس آن با پوست می تواند خطرات زیان باری را به همراه داشته باشد. وجود کلوفرم در آب می تواند باعث بیهوشی، فلج دستگاه تنفسی و مرگ شود. برای جلوگیری از این خطر از موادی که کلروفرم تولید نمیکنند استفاده می شود مانند دی اکسید کلر.

اشکال مختلف کلر که برای کلر زنی آب آشامیدنی استفاده می شوند عبارتند از:

  • گازکلر Cl2
  • کلرامین NH2 Cl و NHCl2 ،
  • پرکلرین High Test Hypochlorit) H.T.H)
  •  دی اکسید کلر Clo2

در انتخاب گندزدا های مختلف کلر اولین گزینه است زیرا در دسترس و ارزان است و استفاده از آن بسیار راحت است. یکی دیگر از ترکیباتی که به  عنوان گندزدا به آب اضافه می شود، ترکیبات آمونیاکی کلر است اما مکانیسم عملکرد آن آهسته تر از کلر است. از دیگر ترکیبات کلر داری که طی فرایند گندزدایی به آب اضافه می شوند می توان به پرکلرین یا H.T.H یا هیپوکلریت اشاره کرد که درصد زیادی کلر دارد و در تصفیه آب برای مصارف آشامیدنی به کار می رود. پرکلرین به صورت پودر سفید رنگی توسط کارخانه های مختلف تهیه مواد آزمایشگاهی به فروش می رسد. از دیگر مواد مورد استفاده در فرایند کلر زنی محلول هیپوکلریت سدیم است که می تواند مورد استفاده قرار گیرد. با وجود اینکه خطرات احتمالی بسیاری در پی فرایند های کلر زنی ممکن است به وجود بیاید هنوز هم از کلر به عنوان گندزدای آب استفاده می شود.

استاندارد کلر آب آشامیدنی

کلرید در آب پایدار است زیرا معمولا روی یون های کلرید واکنش هایی مانند اکسایش-کاهش، جذب و تبدیل زیستی صورت نمی گیرد. در گذشته به دلیل پایدار بودن کلرید ها در آب از سدیم کلرید به عنوان ردیاب استفاده می شد اما امروزه از مواد رنگ زا و پرتو زا استفاده می شود. استاندارد غلظت یون کلرید در آب های شیرین آلوده نشده معمولا کمتر از 10 mg/l است. افزایش غلظت کلرید می تواند نشانه آلودگی و بیماری زا بودن باشد. با توجه به اینکه محتوای زیاد کلرید در آب باعث خوردگی سازه ها و لوله های فلزی می شود و برای بسیاری از گونه های گیاهی مضر است ، معمولا توصیه می شود که غلظت کلرید در آب شهری کمتر از 250 mg/l ، در آبیاری گیاهان کمتر از 100  mg/l ،و در مصارف صنعتی کمتر از 50 mg/l  باشد.

از روش های تعیین غلظت کلرید در آب آشامیدنی می توان به تیتر سنجی به روش آرژانتومتری، تیتر سنجی با مرکیوریک نیترات، پتانسیل سنجی، فری سیانید خودگردان، تجزیهتزریقی جریانی و الکتروفورز یونی مویینه ای اشاه کرد. به مجموع اسید هیپوکلرو (HOCl)  و یون هیپوکلریت (OCl-) در آب آشامیدنی میزان کلر آزاد باقی مانده گفته می شود که مقادیر مجازی دارد که در جداول زیر آورده شده است.

 

 

3.6/5 - (5 امتیاز)

مقالات پیشنهادی

تصفیه بو فاضلاب

تصفیه بو فاضلاب واحد های فرآیندی یا عملیاتی فاضلاب اگر به طور نامناسب طراحی و نگهداری شوند ، می توانند منبع بوهای مختلف باشند.  مثلاً پیش تصفیه ، تصفیه مقدماتی ، صافی های چکنده ، تماس دهنده های بیولوژیکی چرخان ، لجن فعال عامل تولید بو هستند.  عملیات متعددی می توانند به جلوگیری از بو […]

ارزیابی عملکرد تصفیه خانه فاضلاب

ارزیابی عملکرد تصفیه خانه فاضلاب : ارزیابی عملکرد تصفیه خانه فاضلاب ، به بررسی کارایی سیستم در حذف BOD و  COD دارد. سیستم تصفیه فاضلابی که دارای سیستم بیولوزیکی تصفیه فاضلاب می باشد به پارامتر های زیر بستگی دارد : انتقال سریع فاضلاب نرخ حذف بالا براي BOD ته نشینی مناسب لجن در زلال سازها […]

زمان ماند اختلاط سریع

زمان ماند اختلاط سریع زمان ماند اختلاط سریع بايد به اندازه اي باشد كه زمان كافي براي پخش همگن مواد شيميايي در آب و زمان كافي براي اينكه لخته ها به يك تعادل در اندازه برسند،را فراهم نمايد. به اين ترتيب زمان اختلاط سريع را تنها با انجام مطالعات آزمايشگاهي و يا استفاده از تجربيات موجود […]

لوله کشی آب شیرین کن صنعتی

لوله کشی آب شیرین کن صنعتی با توجه به اینکه لوله کشی آب شیرین کن صنعتی بخش اصلی لوله‌کشی را در آب شیرین کن ها ، تشکیل می‌دهد در بخش به آن پرداخته می شود. لوله ها با OD (قطر خارجی)، ID ( قطر داخلی) و WT (ضخامت لوله یا همان گوشت برحسب BWG) مشخص […]

طراحی پکیج تصفیه فاضلاب بهداشتی

طراحی پکیج تصفیه فاضلاب بهداشتی طراحی پکیج تصفیه فاضلاب بهداشتی شامل طراحی فرآیندها زیستی تصفیه فاضلاب و طراحی تاسیسات و تجهیزات مورد نظر  میباشد که در مطلب طراحی پکیج تصفیه فاضلاب انسانی ،موارد ضروری برای طراحی و ساخت تشریح شد. به طور کلی طراحی پکیج تصفیه فاضلاب بهداشتی متاثر پارامتر های کیفی فاضلاب ورودی به تصفیه خانه […]

پکیج تصفیه فاضلاب

پکیج تصفیه فاضلاب : پکیج تصفیه فاضلاب ، سیستم های تصفیه خانه پیش ساخته ای هستند که به شکل تجاری در دسترس هستند و با عنوان PACKAGE مورد استفاده جوامع کوچک و املاک شخصی برای تصفیه فاضلاب قرار می گیرند. اگرچه سیستم های پکیج برای ظرفیت های بیش از ۱میلیون گالن در روز( ۳۸۰۰ مترمکعب در […]

تصفیه فاضلاب به روش بیولوژیکی

تصفیه فاضلاب به روش بیولوژیکی در فرايند تصفیه فاضلاب به روش بیولوژیکی ، فاضلاب خروجي از واحد ته نشيني اوليه به داخل حوض هوادهي وارد می شود.  در آنجا اكسيژن اتمسفري با آزاد شدن هواي تحت فشار يا به وسيله بلوئر هاي سطحي بـه درون فاضلاب نفوذ مي كند. مواد آلي محلول و غير محلول […]

کاربرد لجن

کاربرد لجن روش هاي رايج كاربرد لجن در چند دسته قابل دسته بندي است. از آن جمله مي توان كاربرد لجن در آبياري فضاي سبز و كشاورزي، سنگدانه هاي سبك وزن، احياي اراضي،صنعت آجر، سيمان و كاربرد منعقد كنندگي و…را نام برد.  از مهم ترين روش هاي استفاده مجدد و دفع لجن مي توان مصارف آبياري […]

فرآيند رشد ثابت در تصفیه فاضلاب

فرآيند رشد ثابت در تصفیه فاضلاب فرآيند رشد ثابت در تصفیه فاضلاب را مي توان به سه گروه كلي تقسيم كرد که گروه اول شامل فرآيند رشد ثابت غير مـستغرق و گروه دوم شامل فرآيند رشدمعلق با بستر فيلم ثابـت و گروه سوم شامل فرآينـد هـوازي رشـد ثابـت مـستغرق است که تكامـل هـر كـدام از فرآيندها […]

انواع راکتورهای تصفیه فاضلاب

انواع راکتورهای تصفیه فاضلاب انواع راکتورهای تصفیه فاضلاب شامل راکتور جریان نهرگونه ، راکتور اختلاط کامل و سیستم راهبری منقطع (غیر مستمر) چند مرحله ای متوالی است. در فرآیند تصفیه فاضلاب ، تجزیه مواد خارجی موجود به کمک مجموعه ای انتخابی از میکروارگانیزم های انجام می پذیرد. این امر در رابطه با حذف مواد طبیعی  […]

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • مجموع دیدگاهها: 0
  • در انتظار بررسی: 0
  • انتشار یافته: 0

هنوز دیدگاهی ثبت نشده است.

سوالی دارید؟ منتظر تماس شما هستیم

برای دریافت مشاورۀ رایگان، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید