گندزدایی با کلر
گندزدایی با کلر
گندزدایی با کلر برای از بین بردن میکروارگانیزم های بیماری زا ، نه همه میکروارگانیزم ها به کار می رود که با هدف کاهش بیماری های ناشی از آب به کار برده می شود. مکانیزم گندزدائی با کلر بدین طریق می باشد که دیواره سلولی را پاره می کنند و باعث از بین رفتن میکروارگانیزم ها و تجزیه آنها می شوند. ولی در گندزدائی با اشعه UV به داخل سلول نفوذ می کنند و در فعالیت سلول اختلال ایجاد میکنند و روی DNA اثر می گذارند. روش زنده بودن میکروب های بیماری زا این است که هر ۲۰ یا ۳۰ دقیقه باید تکثیر پیدا کنند و در غیر این صورت کشته خواهند شد.

مواد گندزدایی مانند کلر که استفاده می کنیم معمولا اکسید کننده هستند و برای تعیین قدرت اکسید کنندگی هر کدام از این مواد از پتانسل استاندارد استفاده می کنیم.
عوامل موثر در گندزدایی با کلر
- کیفیت پساب
- کدورت بالا : هرچه کدورت بالاتر باشد گندزدایی سخت تر انجام می شود بنابراین ابتدا باید کدورت را کم کرده و سپس گندزدایی با کلر انجام شود.
- مواد آلی : هرچه مواد آلی در آب بیشتر باشد تاثیر مواد گندزدا کمتر می شود. چون مواد آلی و گند زدا با هم واکنش می دهند و ماده گند زدا مصرف می شود.
- مواد معدنی : ترکیب با گند زدا ها و از دست رفتن تاثیر گذاری آنها
- پی اچ : در پی اچ های مختلف ، مواد گند زدا دارای ترکیبات متفاوت هستند مانند کلر در پی اچ های پایین اسید هیپوکلر (HCLO) و در پی اچ های بالا به صورت یون کلرید CLO است که قدرت اکسید کنندگی آنها با هم متفاوت است.
برای اینکه گندزدایی با کلر موثر باشد باید دو عامل بسیار مهم اتفاق بیفتد.
- زمان تماس
- غلظت ماده گندزدا
اگر بخواهیم از غلظت بالای کلر استفاده کنیم باید زمان تماس را کم کنیم. در تصفیه خانه های آب فاضلاب برای اینکه غلظت ماده گند زدا زیاد نشود زمان تماس را زیاد می کنیم. زمان تماس لازم برای گند زدایی بین ۳۰ تا ۶۰ دقیقه است. طببق رابطه زیر زمان تماس گلر . غلظت ماده گندزدا تعیین می شود.
k = t. cn
C=غلظت ماده گندزدا
K= راندمان گندزدایی
T = زمان تماس
رابطه بالا نشان می دهد که اگر زمان تماس ماده گند زدا کم باشد، باید غلظت گندزدا را افزایش دهیم.