صادرات و واردات آب

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 2 دقیقه

صادرات و واردات آب :

منظور از صادرات و واردات آب آبی و سبز برای کمی کردن ردپای آب و مصرف منابع آب در کشورها، منابع آب را به سه دسته آبی و سبز و خاکستری تقسیم می‌کنند.

آب سبز، رطوبت ناشی از آب باران است که فقط برای کشاورزی دیم قابل استفاده است.

آب آبی، آب روانی است که جایی – در رودها، سدها، یا منابع زیرزمینی – ذخیره شده است.

ردپای آب خاکستری، میزان منابع آبی است که در نتیجه پساب فعالیت کشاورزی، صنعتی، یا تولید انرژی آلوده شده و از چرخه مصرف خارج می‌شود.

صادرات و واردات آب
صادرات و واردات آب

سوال در مورد صادرات و واردات آب این است که چرا این تفکیک – غیر از یک سری برچسب – برای تحلیل اقتصادی مفید است؟  تفکیک آب سبز و آبی از دو حیث خیلی اهمیت دارد: اول این‌که استفاده از آب آبی «هزینه فرصت» خیلی بیش‌تری دارد، چون‌ آبی است که می‌‌تواند به مصارف شهری و صنعتی و کشاورزی تخصیص داده شود. در حالی‌که آب سبز قابل انتقال و استفاده در مصارف دیگر نیست و هزینه فرصت آن نزدیک به صفر است (غیر از برخی مصارف اکوسیستمی). نکته دوم این‌که آب سبز دچار مساله تبخیر مجدد نیست. آبی است که از بالا نازل شده و در صورت کشت محصول مقداری از آن جذب گیاه (و تعرق) می‌شود، ولی مقدار تبخیر آن چه در صورت کشت و چه در صورت نکشت یک‌سان است. در حالی که آب آبی وقتی وارد مزرعه می‌شود در معرض تبخیر «مجدد» از سطح است. می‌‌گوییم مجدد چون یک بار هم قبلا موقع ذخیره شده در معرض تبخیر بوده است. پس مالیات «تبخیر» آب آبی تقریبا دوبرابر آب سبز است.

 

به گفته دکتر حامد قدوسی که یک محاسبه ساده در مورد صادرات و واردات آب انجام داده است:

در زمینه صادرات و واردات آب شاخصی تعریف کردم با عنوان «نسبت آب آبی به کل ردپای آب صادراتی» کشورها. این شاخص در واقع می‌گوید که از یک واحد آب مجازی موجود در محصولات کشاورزی و صنعتی صادرشده توسط یک کشور چند درصد آن از منابع آب آبی (عمدتا آب زیرزمینی) آمده است. برای برخی کشورها در زمینه صادرات و واردات آب این عدد نزدیک صفر بود. یعنی تقریبا تمام صادرات آب مجازی‌‌شان از طریق آب سبز (کشت دیم) است و در نتیجه هیچ فشاری به منابع اب زیرزمینی‌شان وارد نمی‌شود. در مقابل برای برخی کشورها این عدد نزدیک یک بود. یعنی احتمالا بخش مهمی از آب مجازی صادراتی‌شان از منابع زیرزمینی آمده است (البته بخشی هم می‌تواند از آب سطحی باشد) و این ممکن است علامت مهمی برای استفاده تهاجمی و ناپایدار از منابع آب باشد.

صادرات و واردات آب

در بین ۲۰۵ کشوری که این شاخص را برای صادرات و واردات آب حساب کردم، ایران از آخر ششم شد! بیش از ۶۳ درصد آب مجازی صادراتی ایران از منابع آب آبی تامین می‌شود. در حالی که عمده آب مجازی وارداتی ایران از محل آب سبز است.  یعنی تراز تجاری آبی ما به ضرر منابع آب زیرزمینی است. این عدد نگران‌کننده است و جای تامل دارد.

منبع: یک لیوان چای داغ دکتر حامد قدوسی

Rate this post

مقالات پیشنهادی

تصفیه پساب صنایع لبنی

تصفیه پساب صنایع لبنی تصفیه پساب صنایع لبنی به دلیل اینکه داراي دبي، بار آلي، درجه حرارت، pH و مقـدار مـواد مغـذي بسـيار خطرناک هستند.  تنظيم جريان و خصوصيات شيميايي اينگونه فاضلاب ها از اولين نيازهاي فرايند تصفيه بيولوژيكي است. تنظيم pHو دبي فاضلاب با ايجاد يك حوض متعادل سازي با زمان مانـد حـداقل 6-12h امكـان […]

سمیت در تصفیه خانه

سمیت در تصفیه خانه سمیت در تصفیه خانه فاضلاب شامل سمیت ناشی از مواد سمی آلی و مواد سمی غیر آلی می باشد. مواد سمی آلی شامل ترکیباتهالوژن ،روغن ها، فنول ها و حلال ها می باشد. مواد غیر آلی سمی شامل آمونیاک ،سولفید ، کلراید ، سیانور و فلزات سنگین است. سميت آمونياك در […]

تصفیه بو فاضلاب

تصفیه بو فاضلاب واحد های فرآیندی یا عملیاتی فاضلاب اگر به طور نامناسب طراحی و نگهداری شوند ، می توانند منبع بوهای مختلف باشند.  مثلاً پیش تصفیه ، تصفیه مقدماتی ، صافی های چکنده ، تماس دهنده های بیولوژیکی چرخان ، لجن فعال عامل تولید بو هستند.  عملیات متعددی می توانند به جلوگیری از بو […]

ضربه قوچ در لوله

ضربه قوچ در لوله پديده ضربه قوچ در لوله  از تغيير ناگهاني سرعت جريان آب در خط لوله به وجود مي آيد. براي مثال بعد از خاموش شدن ناگهاني پمپ ، يك موج كاهنده فشار از طرف پمپ به طرف انتهاي خط لوله با سرعتي معادل سرعت موج در خط لوله به حركت در مي آيد […]

علت ایجاد ضربه قوچ

علت ایجاد ضربه قوچ تغییر سرعت باعث ایجاد موج فشار در خطوط لوله می شود و نهایتا علت ایجاد ضربه قوچ است که این تغییر سرعت در ایسـتگاه های پمپـاژ بـه دلایل زیر ممکن است اتفاق بیافتد : روشن کردن یک یا چند پمپ  خاموش کردن یک یا چند پمپ  تغییر تنظیم شیرها و یا بسته […]

زلال سازی آب

زلال سازی آب تصفیه شده زلال سازی آب یک عنصر اساسی در فرآیند لجن فعال است و چشم پوشی از مفاهیم عمده طراحی آن باعث ایجاد اختلاط فرآیند می شود. در لجن فعال ، ته نشینی منطقه ای رخ می دهد. ته نشینی ناپیوسته در فرآیند لجن فعال طبق رابطه زیر مشخص می شود. خواص […]

روشهای تصفیه فاضلاب شهری

روشهای تصفیه فاضلاب شهری روشهای تصفیه فاضلاب شهری روش لجن فعال هوادهي گسترده همراه با رشد چسبيده با نرخ بالا(EAAS) ، سيستم لجن فعال همراه با رشد چسبيده (IFAS) ، بركه هاي تثبيت فاضلاب (WSP) ، راكتورهاي تخليه تناوبي ، لاگون هاي هوادهي ، سيستم لجن فعال متعاقب فيلتر چكنده ، تصفیه فاضلاب به روش SBR می […]

لاگون هوادهی

لاگون هوادهی : برکه هاي تثبيت فاضلاب و لاگون هوادهي جزء فراينـدهاي نسبتاً سـاده و ارزان تصـفيه فاضـلابهاي شـهري هسـتند. و بـه طـور گسترده اي در کشـورهاي در حـال توسـعه و منـاطق گرمسـير جهـان مورد استفاده قرار ميگيرند. کارايي برکه هاي تثبيت فاضلاب و لاگون هاي هوادهي در کاهش ميکروارگانيسم هاي بيماري زا ناپايدار بوده […]

تصفیه فاضلاب صنایع برق و الکترونیک

تصفیه فاضلاب صنایع برق و الکترونیک تصفیه فاضلاب صنایع برق و الکترونیک همچون صنایع عکاسی و آفت کش ها و موا نگهدارنده غذایی دارای غلطت بالایی از فلز جیوه می باشد.  همچنین جیوه به عنوان یک کاتالیزور در صنعت شیمی و پتروشیمی به کار می رود. جیوه در اغلب فاضلاب های آزمایشگاهی یافت می شود. […]

باکتری نیتروباکتر

باکتری نیتروباکتر  باکتريهاي نیتریفایر شامل باکتری نیتروباکتر و نیتروزموناس هم هستند که اگر در فرایند تصفیه مقادیر قابل توجهی مواد حاوي نیتروژن به همراه جریان ورودي دارد که توسط این باکتری ها حذف می شوند، باکتری نیتروباکتر ، جزء باکتريهاي اوتوتروف هستند که براي نقطه شروع متابولیسم و رشد فقط نیازمند مواد شیمیایی غیرآلی میباشند. […]

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • مجموع دیدگاهها: 1
  • در انتظار بررسی: 0
  • انتشار یافته: 0

هنوز دیدگاهی ثبت نشده است.

سوالی دارید؟ منتظر تماس شما هستیم

برای دریافت مشاورۀ رایگان، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید