طراحی آب شیرین کن صنعتی

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 6 دقیقه

طراحی آب شیرین کن صنعتی

انتخاب مبانی فنی و معیارهای طراحی آب شیرین کن صنعتی ، بخش بسیار مهم شیرین سازی آب است. مبانی کاربردی در طراحی آب‌شیرین‌کن‌ها بر اساس شرایط منطقه‌ای و با لحاظ کردن اطلاعات هواشناسی و اقلیم شناسی منطقه، آمارهای مربوط به نیاز آب منطقه موردنظر و یا مناطق مشابه، انجام آزمایش‌های لازم بر روی نمونه‌های آب خوراک و بر اساس استانداردهای موجود و تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده از موارد فوق و تلفیق آن با تجربیات طرح‌های گذشته، انتخاب مبانی طرح انجام می‌شود. آنچه به عنوان مبانی طراحی در ارائه طرح‌های آب‌شیرین‌کن‌ها کاربرد دارد.

طراحی آب شیرین کن صنعتی

دوره طرح  آب شیرین کن

انتخاب یک مدت زمان مناسب و بهینه برای بهره‌برداری از پروژه یکی دیگر از فاکتورهای مهم در طراحی سازه‌های هیدرولیکی به ویژه آب‌شیرین‌کن‌ها است. دوره طرح عبارت از فاصله زمانی بین شروع بهره‌برداری از تأسیسات تا دستیابی به شرایط پیش‌بینی شده در آن طرح است و به بیان ساده‌تر به فاصله زمانی بین سال‌های مبدأ و مقصد طرح گفته می‌شود. پرواضح است که این دوره زمانی برای همه آب‌شیرین‌کن‌ها یکسان نبوده و دسته‌ای از عوامل در تعیین آن مؤثر هستند که مهم‌ترین آن‌ها وضعیت اقتصادی سرمایه‌گذاران طرح، عمر مفید سازه‌ها و تجهیزات در منطقه موردنظر، رشد جمعیت تحت پوشش آب‌شیرین‌کن، نرخ تورم، قابلیت توسعه آب‌شیرین‌کن از دیدگاه فرآیندی، سرعت توسعه فن‌آوری‌های مرتبط با آب‌شیرین‌کن‌ها و عواملی از این دست هستند. حدود متعارف دوره طرح تأسیسات آب که از سوی دفتر فنی استاندارد صنعت آب کشور توصیه شده در جدول زیر درج گردیده است.

  • برای تجهیزات الکتریکی و مکانیکی زمان‌های پیش‌بینی شده برای مراحل توسعه حداکثر برابر عمر مفید آن‌ها در نظر گرفته شود.
  • برای لوله‌های فرعی، دوره طرح را باید برای حداکثر توسعه (حداکثر جریان در توسعه نهایی محل زیر پوشش لوله‌ها) را در نظر گرفت.

 

طراحی آب شیرین کن صنعتی

انتخاب دوره‌های نامناسب طرح، مشکلاتی را به وجود خواهند آورد، به گونه‌ای که اگر دوره طرح کوتاه مدت انتخاب بشود، پس از مدت کوتاهی آب‌شیرین‌کن به ظرفیت نهایی رسیده و پس از آن بار اضافی وارده به آب‌شیرین‌کن باعث کاهش راندمان تصفیه شده و کیفیت آب تولیدی را کاهش می‌دهد، از سویی دگر، مدت کوتاهی پس از بهره‌برداری باید برای مرحله دوم طرح اقدام گردد که این موضوع مشکلاتی را برای بهره‌برداران و سرمایه‌گذاران به وجود می‌آورد. در عین حال اگر دوره طرح بلندمدت انتخاب گردد، بخشی از سرمایه اولیه بدون استفاده و بهره‌دهی باقی می‌ماند و قسمتی از تجهیزات پیش از استفاده، فرسوده و غیر قابل استفاده خواهد شد. با طولانی شدن دوره طرح، امکان تغییر در کمیت و کیفیت آب خوراک پیش‌بینی شده برای طرح وجود دارد و در نهایت هزینه نگهداری تأسیسات در آب‌شیرین‌کن‌هایی با دوره طرح بلندمدت، زیاد است.

مرحله‌بندی عملیات  طراحی آب شیرین کن صنعتی

دوره طرح آب‌شیرین‌کن را می‌توان برحسب مورد و با توجه به مسائل اقتصادی، محدودیت‌های مالی و اجرائی و یا نقطه نظرات سرمایه‌گذار، به چند مرحله اجرایی تقسیم نمود. تنها در صورتی که شرایط لازم وجود داشته باشد، مرحله‌بندی قابل انجام است. برای نمونه باید تأسیسات قابل تقسیم به چند مرحله اجرایی بوده و تأسیسات اجرا شده در پایان هر مرحله به تنهایی قابل بهره‌برداری باشد، اجرای مراحل بعدی باعث تغییرات اساسی در تأسیسات ایجاد شده مراحل قبلی یا توقف بهره‌برداری نگردد و مرحله‌بندی و زمان‌های بهره‌برداری از هر مرحله جوابگوی نیازمندی‌ها و محدودیت‌های طرح باشد. در آب‌شیرین‌کن‌های اسمز معکوس پیش تصفیه را می‌توان در دو یا تعداد بیشتری جریان “استریم” طراحی و اجرا کرد و اسکیدهای نمک‌زدایی نیز متناسب با پیش تصفیه در دوره‌هایزمانی لازم نصب شوند).

مبانی کمی طراحی آب شیرین کن صنعتی

برآورد دبی ورودی به آب شیرین کن باید در نظر گرفته شود.در یک طراحی نمونه‌وار فرض شده که گنجایش واحد آب شیرین کن برای ۱۰ سال آتی معادل m3/day ۱۵۰۰۰ و برای ۲۰ سال آتی معادل m3/day 20000 باشد. طراحی فعلی بر اساس نیاز آبی جاری معادل m3/day  ۱۰۰۰۰ انجام می‌شود. بر این اساس ظرفیت‌های تجهیزات و در نتیجه هزینه‌ها باید بر اساس این گنجایش تجهیزات برآورد شود.

مبانی کیفی طراحی آب شیرین کن صنعتی

از آنجا که آب‌شیرین‌کن باید به گونه‌ای طراحی شود که آب خوراک را به آب با کیفیت مناسب برای اشامیدن، تبدیل نماید، پس باید کیفیت آب خوراک به خوبی مشخص شده باشد. در این طرح نمونه‌وار پیش فرض برای کیفیت آب تولیدی، پاسخگویی به نیازهای آب شرب استاندارد شماره ۱۰۵۳  است. شرایط محیطی و کیفیت پیش‌فرض نیز برای آب خلیج فارس  به عنوان کیفیت آب خوراک در طراحی ملاک قرار می گیرد.

پس از تعیین مبانی کمی و کیفی، مراحل دستیابی به کیفیت محصول، بر اساس ویژگی‌های آب خوراک ترسیم خواهد شد.

شرایط محیطی و کیفیت آب خلیج فارس

انتخاب فرایند پیش‌تصفیه آب شیرین کن

پیش‌تصفیه آب ورودی به واحد اسمز معکوس برای حفاظت از غشا در برابر آلودگی ناشی از عوامل چهارگانه (رسوبات معدنی، ذرات معلق و کلوئیدی، آلودگی‌های بیولوژیکی و آلودگی‌های ناشی از مواد آلی مانند روغن و گریس) صورت می‌گیرد. برای زدایش آلودگی‌های چهارگانه بالا و اثر تخریبی آن‌ها بر پلیمر غشایی و کاهش بازدهی فرآیند نمک‌زدایی آب دریا می‌باید گام‌های تنظیم pH، انعقاد، لخته‌بندی شناورسازی یا فیلتر دانه‌ای، زدایش کلر باقی مانده و استفاده از مــواد ضد رسوب در فرآیندهای بخش پیش تصفیه در نظر گرفته شوند.

بسته به کارایی و کارکرد فرآیند پیش‌تصفیه در کنترل عوامل پیش‌گفته، شستشوی ماژول‌های غشایی در بازه‌های زمانی بلندتر انجام شده و طول عمر واحد افزایش خواهد یافت. انتخاب و طراحی موشکافانه واحدهای مورد نیاز در فرآیند پیش‌تصفیه و مشخصات فنی این واحدها پس از دریافت آنالیز آب در محل در نظر گرفته‌شده برای برداشت آب ممکن خواهد بود.

در بخش پیش‌تصفیه در صورت برداشت از آب دریا بهتر است پس از ورود به حوضچه ذخیره اولیه به حوضچه سیستم (DAF) وارد شود. در ورودی حوض DAF، مواد لخته‌ساز و پلی الکترولیت به آب اضافه می‌شود. برخورد حباب‌های ناشی از دمش هوای فشرده در حوض DAF به لخته‌های ایجاد شده از یک سو به انعقاد بیشتر و افزایش اندازه ذرات لخته‌های ایجاد شده و در نتیجه ایجاد رسوب می‌انجامد و از سوی دیگر بخش دیگری از ذرات معلق جامد و همچنین مواد آلی را به سطح مایع رانده و در آنجا به صورت جریان سرریز این بخش از آلودگی‌ها نیز از آب ورودی جدا می‌شوند. خروجی واحد DAF به فیلترهای چندلایه فرستاده می‌شود. آب خروجی از فیلترهای ماسه‌ای چندلایه پس از تنظیم pH با تزریق اسید و زدایش کلر آزاد به وسیله تزریق مواد ضـد رسوب و افزودن مواد ضد رسوب به واحد نمک‌زدایی اسمز معکوس فرستاده می‌شود.

در صورت برداشت از چاه، در صورت کم بودن نرخ ذرات کلوئیدی نیازی به فرآیند DAF نبوده و آب چاه را می‌توان مستقیماً به فیلترهای چندلایه شنی فرستاد. آنچه که باید در نظر گرفته شود این که در صورت وجود مواد آلی حل شده در آب ورودی، زدایش این ترکیبات هیدروکربنی تنها توسط بسترهای کربن فعال امکان پذیر خواهد بود.

در جدول زیر نیز به صورت مشخص روش پیش تصفیه هر کدام از موارد عدم تعادل در آب خوراک اسمز معکوس نشان داده شده است. این دو منبع (شکل زیر و جدول بالا) می‌توانند به عنوان رهنمودی برای طراحان سامانه‌های نمک‌زدایی به روش اسمز معکوس به کار رود.

چیدمان پیش‌تصفیه اسمز معکوس آب دریا

 

همانند برداشت از دریا، زدایش کلر آزاد و تنظیم pH و افزایش مواد پیشگیرانه از رسوب در این شکل از پیش‌تصفیه نیز انجام خواهد شد. یکی از نکات مهم و اساسی در یک آب‌شیرین‌کن کارا، وجود سیستم برداشت و انتقال آب دریا مناسب و خوب طراحی شده است. این سیستم در صورت عدم طراحی مناسب می‌تواند موجب هزینه‌های گزافی در بخش‌های پیش‌تصفیه و حتی نمک‌زدایی گردد.

در طرح‌های بزرگ، فرض بر کارکرد پیوسته واحد برداشت آب در تمام مدت بهره‌برداری است. در صورت وجود نوسانات در کیفیت آب، امکان کاهش در گنجایش واحد یا توقف کار کرد واحد پیش‌تصفیه آب وجود خواهد داشت.

مشکل کشنده قرمز پدیده دیگری است که در صورت وقوع باید در بخش پیش‌تصفیه رفع گردد. از عواملی که می‌تواند به توقف در فرآیند بیانجامد، افزایش نرخ مواد هیدروکربنی به اندازه‌ای فراتر از گنجایش واحد پیش‌تصفیه موجود برای رساندن نرخ آن به استاندارد ورودی به ماژول‌های غشایی است. برای تغذیه پیوسته سیستم نمک‌زدایی، باید آب برداشت شده توسط یک خط لوله به مخزن ذخیره اولیه در واحد آب‌شیرین‌کن منتقل شود.

برای انتقال آب برداشت شده از آبگیر روباز یا چاه‌های آبگیر به سیستم و خط انتقال آب نیاز است. از این رو جزئیات لوله‌گذاری برای انتقال آب برداشت شده می‌تواند یکی از چالش‌های مجریان سیستم برداشت آب باشد. در بخش پیش‌رو مطالب مفیدی در زمینه لوله‌گذاری در تأسیسات برداشت آب خام ارائه می‌گردد. از آنجایی که جنس لوله یک عامل تعیین کننده فنی و اقتصادی در خط انتقال است، مناسب دیده شد، نکاتی در این زمینه ارائه گردد.

مراحل مختلف پیش‌تصفیه آب شیرین کن صنعتی
5/5 - (1 امتیاز)

مقالات پیشنهادی

پکیج تصفیه فاضلاب هوادهی گسترده

پکیج تصفیه فاضلاب هوادهی گسترده پکیج تصفیه فاضلاب به روش EAAS (لجن فعال با هوادهی گسترده) ، یک سازه تصفیه خانه کامل به منظور تصفیه فاضلاب انسانی است. این پکیج ها به صورت پیش ساخته در کارگاه شرکت دانش بنیان آبرام ساخته می شود و سپس به محل جهت نصب ارسال می گردد. فاضلاب در […]

اکسیداسیون پیشرفته

اکسیداسیون پیشرفته اکسیداسیون پیشرفته كـه از اكسندههاي مختلف براي تجزيه و حذف سيانيد از پساب استفاده ميكند. بيشترين كاربرد صـنعتي را بواسـطه كـارآيي بالا، هزينه سرمايه گذاري كمتر، زمان عملياتي كم و راحتي عمليات دارد.  شكل زیر نمودار جريان فرآيند تصفيه پسابهاي حاوي سيانيد را با استفاده از پراكسيد هيدروژن نشان ميدهـد. در اين روش، […]

محاسبات انتخاب پمپ

محاسبات انتخاب پمپ محاسبات انتخاب پمپ به پارامتر های ارتفاع ، خلا زایی(کاویتاسیون) ، منحنی های مشخصه ، منحنی ارتفاع – دبی ، قدرت پمپ ، بازده و ارتفاع مکش مثبت بستگی دارد. در تصفيه خانه هاي آب براي انتقال آب، مواد شيميايي و پساب يا لجن بين واحدهاي مختلف از پمپ استفاده ميشود. پمپ […]

تصفیه فاضلاب صنایع رنگرزی

تصفیه فاضلاب صنایع رنگرزی تصفیه فاضلاب صنایع رنگرزی و نساجی به دلیل بالا بودن مواد آلی و ترکیبات رنگی که غیر قابل تجزیه با روش های مرسوم تصفیه می باشند ، منحصر به فرد می باشد. برای تصفیه فاضلاب صنایع رنگرزی و نساجی و پشم بافی باید ابتدا تشخیص دقیق از کمیت و کیفیت فاضلاب تولید […]

فناوری های نمک زدایی آب

فناوری های نمک زدایی آب در حال حاضر فناوری های نمک زدایی آب توسط کشورهایی استفاده می‌شود که نیاز شدیدی به آب شیرین دارند، سرمایه کافی نیز در اختیار دارند و دارای انرژی لازم برای تولید آن نیز هستند. خاورمیانه بهترین منطقه برای استقرار آب‌شیرین کن است. تولید کنندگان بزرگ آب شیرین نیز عبارت‌اند از: […]

هوادهی توربینی فاضلاب

هوادهی توربینی فاضلاب واحد های هوادهی توربینی فاضلاب ، هوای فشرده را بوسیله عملیات برشی و پمپاژ بوسیله پروانه چرخان پخش می کند. چون مقدار اختلاط هوادهی توربینی فاضلاب مستقلا به وسیله توان ورودی به توریبن کنترل می شود هیچ محدودیتی از نظر ابعاد هندسی تانک وجود ندارد. شکل زیر یک وحد هوادهی توربینی تیپ […]

مشخصات فاضلاب نساجی

مشخصات فاضلاب نساجی برای تصفیه فاضلاب نساجی ابتدا بایستی مشخصات فاضلاب نساجی را بدست آورده و سپس مراحل طراحی را انجام داد. در تمامي موارد، فاضلاب در نهايت به درياچه ها، رودخانه ها يا دريا تخليه مي گردد. بنابراين قبل از تخليه فاضلاب هاي نساجي به شبكه هاي جمع آوري فاضلاب عمومي شهري ،رودخانه ها […]

افت فشار در لوله ها

افت فشار در لوله ها براي محاسبه افت فشار در لوله ها تحت فشار، رابطه دارسي- وايسباخ و رابطه هيزن- ويليامز براي محاسبه افت ارتفاع مورد استفاده قرار می گیرند. جريان دايم يا ماندگار (دبی ثابت با زمان) و جریان يكنواخت (مقطع ثابت جريان، در مجاري باز يا تحت فشار)، مبناي طراحي حركت جريان در مجاري ميباشند. همچنين […]

فیلتر شنی فلزی

فیلتر شنی فلزی در فیلتر شنی فلزی از لایه های شنی با دانه بندی متوسط با اندازه و عمق ویژه استفاده می شود. نخستین مورد در طراحی فیلتر شنی تهیه آب با کیفیت مطلوب و با کمترین سرمایه گذاری و راهبری است.  فیلتر شنی آب پیش تصفیه شده  یا پساب تصفیه شده دارای کدورت را […]

تصفیه فاضلاب کارخانه کاغذ سازی

تصفیه فاضلاب کارخانه کاغذ سازی تصفیه فاضلاب کارخانه کاغذ سازی که عموما دارای COD بالای 20000 میلیگرم بر لیتر و BOD بالای 11000 میلیگرم بر لیتر و روی و نقره بالایی می باشند دارای پیچیدگی خاص خود می باشند. در زیر تصویری از نمونه آنالیز پارامترهای BOD  و COD و TSS و PH و کدورت […]

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • مجموع دیدگاهها: 1
  • در انتظار بررسی: 1
  • انتشار یافته: 0

هنوز دیدگاهی ثبت نشده است.

سوالی دارید؟ منتظر تماس شما هستیم

برای دریافت مشاورۀ رایگان، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید