صادرات و واردات آب

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 2 دقیقه

صادرات و واردات آب :

منظور از صادرات و واردات آب آبی و سبز برای کمی کردن ردپای آب و مصرف منابع آب در کشورها، منابع آب را به سه دسته آبی و سبز و خاکستری تقسیم می‌کنند.

آب سبز، رطوبت ناشی از آب باران است که فقط برای کشاورزی دیم قابل استفاده است.

آب آبی، آب روانی است که جایی – در رودها، سدها، یا منابع زیرزمینی – ذخیره شده است.

ردپای آب خاکستری، میزان منابع آبی است که در نتیجه پساب فعالیت کشاورزی، صنعتی، یا تولید انرژی آلوده شده و از چرخه مصرف خارج می‌شود.

صادرات و واردات آب
صادرات و واردات آب

سوال در مورد صادرات و واردات آب این است که چرا این تفکیک – غیر از یک سری برچسب – برای تحلیل اقتصادی مفید است؟  تفکیک آب سبز و آبی از دو حیث خیلی اهمیت دارد: اول این‌که استفاده از آب آبی «هزینه فرصت» خیلی بیش‌تری دارد، چون‌ آبی است که می‌‌تواند به مصارف شهری و صنعتی و کشاورزی تخصیص داده شود. در حالی‌که آب سبز قابل انتقال و استفاده در مصارف دیگر نیست و هزینه فرصت آن نزدیک به صفر است (غیر از برخی مصارف اکوسیستمی). نکته دوم این‌که آب سبز دچار مساله تبخیر مجدد نیست. آبی است که از بالا نازل شده و در صورت کشت محصول مقداری از آن جذب گیاه (و تعرق) می‌شود، ولی مقدار تبخیر آن چه در صورت کشت و چه در صورت نکشت یک‌سان است. در حالی که آب آبی وقتی وارد مزرعه می‌شود در معرض تبخیر «مجدد» از سطح است. می‌‌گوییم مجدد چون یک بار هم قبلا موقع ذخیره شده در معرض تبخیر بوده است. پس مالیات «تبخیر» آب آبی تقریبا دوبرابر آب سبز است.

 

به گفته دکتر حامد قدوسی که یک محاسبه ساده در مورد صادرات و واردات آب انجام داده است:

در زمینه صادرات و واردات آب شاخصی تعریف کردم با عنوان «نسبت آب آبی به کل ردپای آب صادراتی» کشورها. این شاخص در واقع می‌گوید که از یک واحد آب مجازی موجود در محصولات کشاورزی و صنعتی صادرشده توسط یک کشور چند درصد آن از منابع آب آبی (عمدتا آب زیرزمینی) آمده است. برای برخی کشورها در زمینه صادرات و واردات آب این عدد نزدیک صفر بود. یعنی تقریبا تمام صادرات آب مجازی‌‌شان از طریق آب سبز (کشت دیم) است و در نتیجه هیچ فشاری به منابع اب زیرزمینی‌شان وارد نمی‌شود. در مقابل برای برخی کشورها این عدد نزدیک یک بود. یعنی احتمالا بخش مهمی از آب مجازی صادراتی‌شان از منابع زیرزمینی آمده است (البته بخشی هم می‌تواند از آب سطحی باشد) و این ممکن است علامت مهمی برای استفاده تهاجمی و ناپایدار از منابع آب باشد.

صادرات و واردات آب

در بین ۲۰۵ کشوری که این شاخص را برای صادرات و واردات آب حساب کردم، ایران از آخر ششم شد! بیش از ۶۳ درصد آب مجازی صادراتی ایران از منابع آب آبی تامین می‌شود. در حالی که عمده آب مجازی وارداتی ایران از محل آب سبز است.  یعنی تراز تجاری آبی ما به ضرر منابع آب زیرزمینی است. این عدد نگران‌کننده است و جای تامل دارد.

منبع: یک لیوان چای داغ دکتر حامد قدوسی

Rate this post

مقالات پیشنهادی

فرایند جداسازی غشایی

فرایند جداسازی غشایی فرآیندهای غشایی membrane processes به شیوه‌های فیزیکی برای جداسازی حلال از نمک‌های محلول در آن با استفادهاز غشاهای نمیه‌تراوا اطلاق می‌شود. این فرآیندها در سال‌های اخیر پیشرفت‌های زیادی داشته است. سابقه استفاده از غشاء برای جداسازی، خالص سازی و یا غلیظ سازی محلول‌ها به ویژه سیال‌های حاوی میکروارگانیزم‌ها مورد استفاده قرار گرفت. […]

انعقاد و لخته سازي در تصفيه

انعقاد و لخته سازي در تصفيه : انعقاد و لخته سازي در تصفيه فاضلاب را اینگونه می توان تشریح کرد که  انعقاد ، بار الکتریکی ذرات ریز را کاهش داده و فرایند لخته سازی ایجاد ذرات درشـت تری (به اندازه کافی درشت)می نماید که مـی تـوان آنهـا را بـا روش سـاده از آب جـدا نمود. […]

آب صنعتی

آب صنعتی از آنجا كه كيفيت آب صنعتی و ميزان مصرف آب در هربخش از صنعت بستگي به نوع فرايندهاي انتخاب شده دارد و اين فرايندها ميتواننـد بـا مسايل زيادي از جمله ميزان آب قابل دسترس و كيفيت آن و سياستهاي بازيـابي آب در چرخـه كارخانـه تغييـر يابنـد، لـذا تعيـين ويژگيهاي كميت و كيفيت آب مصرفي در […]

لاگون تصفیه فاضلاب

لاگون تصفیه فاضلاب لاگون تصفیه فاضلاب که به صورت رشد معلق فعال هستند،حوضچه هاي خاكي نسبتاً كم عمقی هستند كه عمق آن از 2تا 5متـر متغيـر مي باشد. هوادهي هاي مكانيكي روي سكوهاي ثابت يا شناور فراهم شـده اسـت. هـواده هـاي مكانيكي براي تهيه اكسيژن تصفيه بيولوژيكي فاضلاب و نگهداري جامدات بيولـوژيكي بـصورت معلق استفاده مي […]

نسبت غذا به میکروارگانیسم f/m

نسبت غذا به میکروارگانیسم f/m نسبت غذا به میکروارگانیسم f/m ، نشاندهنده مقدار غذای وارد شده به فرآیند لجن فعال و مقدار میکروارگانیزم های (باکتری های) موجود در تانک هوادهی می باشد. هرفرآیند لجن فعال دارای دامنه مقادیری از نسبت غذا به میکروارگانیسم f/m است که در آن بهترین کارایی را دارد. نسبت غذا به میکروارگانیسم f/m […]

فیلتر شنی فلزی

فیلتر شنی فلزی در فیلتر شنی فلزی از لایه های شنی با دانه بندی متوسط با اندازه و عمق ویژه استفاده می شود. نخستین مورد در طراحی فیلتر شنی تهیه آب با کیفیت مطلوب و با کمترین سرمایه گذاری و راهبری است.  فیلتر شنی آب پیش تصفیه شده  یا پساب تصفیه شده دارای کدورت را […]

تصفیه فاضلاب صنعتی

تصفیه فاضلاب صنعتی : تصفیه فاضلاب صنعتی منشا اصلي آلودگي محيط زيست در مقياس جهاني بوده و حدود 90تا 95درصد از فاضلابهاي توليدي درجهان بدون هيچگونه تصفيهاي وارد محيط ميشود .توسعه صنايع پتروشيمي در سالهاي اخير، آن را بـه يكـي از قطبهاي صنعتي كشور تبديل كرده كه در آن فاضلاب متنابهي توليـد ميگـردد .بـراي تصـفيه […]

لوله های آب

لوله های آب لوله های آب مورد استفاده در صنایع آب و فاضلاب بر حسب کاربری دارای کیفیت متفاوت بوده و در شرایط مختف مورد استفاده قرار می گیرد. لوله چدنی ، لوله فولادی ، لوله upvc ، لوله آزبست- سیمان (ACP) ، لوله تحت فشار بتن مسلح (RCPP) از لوله های مورد استفاده در صنایع آب […]

محاسبه ظرفیت آب شیرین کن – RO

محاسبه ظرفیت آب شیرین کن – RO گنجایش تولید واحد سیستم اسمز معکوس تحت تاثیر مشخصات کیفیت آب تغذیه، فشار ورودی، دمای آب و عوامل بهره‌برداری می‌باشد. بنابراین با داشتن یک نمونه از واحد سیستم اسمز معکوس و بررسی تاثیر پارامترهای قابل ملاحظه می‌توان گنجایش تولید واحدهای این سیستم را محاسبه کرد.   محاسبه ظرفیت […]

تصفيه فاضلاب آبکاری كروم

تصفيه فاضلاب آبکاری كروم تصفيه فاضلاب آبکاری كروم VI شامل احياء كـروم VI بـه كروم III و سپس ترسيب هيدروكسيد كروم III است. احياء كروم VI معمولاً با استفاده از فرايندهاي احياء شيميايي انجام مي شود. كروم  VI در pH اسيدي و با استفاده از عوامل شيميايي به كروم III احياء مي گردد. بي سولفيد […]

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • مجموع دیدگاهها: 1
  • در انتظار بررسی: 0
  • انتشار یافته: 0

هنوز دیدگاهی ثبت نشده است.

سوالی دارید؟ منتظر تماس شما هستیم

برای دریافت مشاورۀ رایگان، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید