روش اسمز معکوس در تصفیه آب

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 4 دقیقه

روش اسمز معکوس در تصفیه آب

روش اسمز معکوس در تصفیه آب(Reverse Osmosis) یکی از شیوه‌های گسترده جداسازی است، که کاربری‌های مختلفی دارد. شیرین سازی آب دریا، جداسازی مواد آلی و سمی از پساب‌های صنعتی دو مورد مهم استفاده از این تکنولوژی می‌باشد. اسمز معکوس یکی از روش‌های اصلی شیرین سازی آب در کنار روش‌هایی مانند تقطیر، الکترودیالیز، بدون یون‌سازی و… است که در مقیاس‌های آزمایشگاهی؛ شهری و صنعتی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

تاریخچه کاربرد روش اسمزی معکوس به سال‌های 1950 بر می‌گردد که آزمایش‌هایی توسط رید و برتون در دانشگاه فلوریدای آمریکا انجام پذیرفت و نخستین غشاء اسمزی معکوس از سلولز استات ساخته شد و در اواخر سال‌های 1960 این پدیده به صورت تجاری مورد استفاده قرار گرفت.

اصول نظری پدیده اسمز معکوس

شناخته پدیده اسمز معکوس نیازمند شناسایی خاصیت اسمزی است. به طور کلی انتقال جرم از یک محیط به محیط دیگر در اثر اختلاف غلظت و یا به عبارت بهتر در اثر اختلاف پتانسیل شیمیایی، به وجود می‌آید. به عنوان مثال ظرف آبی را در نظر بگیرید که یک قطعه بلور نمک طعام به درون آن انداخته می‌شود. در بخشی از ظرف که بلور نمک وجود دارد، غلظت نمک زیاد وغلظت آب ناچیز است و در بخش دیگر ظرف غلظت نمک صفر و غلظت آب بسیار زیاد است. در اثر اختلاف غلظت، ملکول‌های بلور نمک، نفوذ به بخش دیگر را که آب است، آغاز می‌نمایند و از سوی دیگر مولکول‌های آب نیز به بخش بلور نمک نفوذ می‌کند. این عمل تا یکسان شدن غلظت آب و نمک در دو بخش ادامه می‌یابد. چون بعد از آن نیروی محرکه که همان اختلاف غلظتی است بین دو محیط وجود ندارد و به بیان دیگر حالت تعادل برقرار گردیده است.

 

پدیده اسمزی در روش اسمز معکوس در تصفیه آب

خاصیت اسمزی به عبور یک حلال از بخش محلول رقیق به بخش محلول غلظت از درون یک غشاء نیمه تراوا گفته می‌شود. برای تشریح این ویژگی، شکل بالا که نشان دهنده ظرفی شامل دو بخش و یک غشاء می‌باشد، را در نظر بگیرید. آب و یا محلول رقیق آب نمک در یک بخش، محلول غلیظ آب نمک در بخش دیگر و غشایی که تنها به ملکول آب اجازه عبور می‌دهد. غشاء از عبور یون‌های تشکیل دهنده نمک به دلیل بزرگ بودن جلوگیری می‌نماید.

درابتدا سطح مایعات در دو بخش مساوی می‌باشند به دلیل وجود تمایل به یکسان نمودن غلظت‌ها در دو بخش، مولکول‌های آب از بخش محلول رقیق از غشاء عبور نموده و به درون محلول غلیظ نفوذ می‌کند. سطح مایع در بخش غلیظ افزایش می‌یابد. جریان مولکول‌های آب از درون غشاء تا آنجا انجام می‌گیرد که اختلاف سطح مایع ( به عبارتی دیگر اختلاف فشار) در دو بخش مانع حرکت مولکول‌های آب شود. اختلاف فشار در بخش جداشده توسط غشاء که در آن از جریان خالص مولکول‌های آب جلوگیری می‌نماید، را فشار اسمزی می‌نامند. فشار اسمزی سبب ایجاد تعادل در دو بخش می‌شود. حال چنانچه فشاری بیش از فشار اسمزی به بخش محلول غلیظ وارد شود، عکس پدیده اسمزی بروز می‌کند، به عبارت دیگر مولکول‌های آب از بخش محلول غلیظ‌تر به بخش محلول رقیق‌تر جریان می‌یابد. این پدیده را اسمز معکوس می‌نامند.

از پدیده اسمز معکوس برای تصفیه آب و به عبارت کلی‌تر برای فرایند تغلیظ و جداسازی استفاده می‌شود. فشار اسمزی با غلظت املاح موجود در محلول نسبت مستقیم دارد. به عنوان مثال در محلول ابکی نمک طعام افزایش غلظت به مقدار هر میلی‌گرم در لیتر سبب زیاد شدن فشار اسمزی به میزان psi01/0 می‌شود. دقت شود که در اثر عبور مولکول‌های آب از غشاء، غلظت یون‌های محلول پشت غشاء به تدریج افزایش یافته و در نتیجه فشار اسمزی نیز زیاد می‌شود.

 

 

محاسبه فشار اسمزی روش اسمز معکوس در تصفیه آب

 فشار اسمزی ایجاد شده از املاح محلول توسط دو روش محاسبه می‌گردد.

  •  رابطه وانتف: وانتف تابعیت فشار اسمزی را متناسب با غلظت املاح محلول و دمای مطلق محلول بیان نموده است.

    ضریب فشار اسمزی در رابطه وانتف تابع غلظت املاح و دما است. برای محلول 0.1 مولار برخی از نمک‌ها در دمای C° 20 به صورت جدول زیر است.

 

  • روش فاکتور اسمزی (osmosic pressure factor)

فرمول زیر شیوه ساده‌تری  برای محاسبه فشار اسمزی توسط روش فاکتور اسمزی در اختیار می‌گذارد.

با توجه به مقادیر فاکتور اسمزی برای یون‌های مختلف در جدول زیر ، فشار اسمزی محلول محاسبه می‌شود.

 

 

محاسبه شدت جریان حلال عبوری از غشا

شدت جریان حلال عبوری از غشاء تابع تفاوت اختلاف فشار اعمال شده و فشار اسمزی محلول، سطح غشاء و ضریب نفوذ پذیری حلال در غشاء است.

محاسبه جریان عبوری ماده حل شده از غشاء

شدت جریان عبوری ماده حل شده از غشاء تابع اختلاف غلظت جزء حل شونده محلول ورودی به غشاء و محلول خروجی از غشاء، سطح غشاء و ضریب نفوذپذیری ماده حل شونده از غشاء است.

 

5/5 - (1 امتیاز)

مقالات پیشنهادی

چربی گیر CPI

چربی گیر CPI چربی گیر CPI مخفف Corrugated Plate Interceptors  بر اساس جدا سازی ثقلی فعال هستند. این چربی گیر ها به عنوان پیش تصفیه در تصفیه خانه فاضلاب کاربری دارند. چربی گیر CPI برای کاهش بار آلی فاضلاب های آلوده صنایع نفت و گاز و پتروشیمی و همچنین صنایعی که فاضلاب آنها دارای چربی […]

انواع روش های تصفیه فاضلاب

انواع روش های تصفیه فاضلاب انواع روش های تصفیه فاضلاب بر اساس کیفیت فاضلاب خام ورودی و همچنین بر اساس دبی فاضلاب جهت تصفیه متفاوت خواهد بود. روش های تصفیه فاضلاب به  انواع روش های زیستی و روش های شیمیایی و فیزیکی تقسیم بندی می شوند. انتخاب نوع روش بسیار بستگی به شاخص های کیفیت […]

هوادهی در تصفیه آب

هوادهی در تصفیه آب هوادهی در تصفیه آب عبارت است از قراردادن آب در معرض هوا تا اينكه برخي تركيبات فرار از آب خارج شوند و برخي گازهاي مفيد در آب حل گردند. هدف از هوادهي در تصفيه آب حذف طعم و بو ، حل كردن برخي گازها، اكسيدكردن آهن و منگنز و غير محلول كردن […]

دستگاه تصفیه آب RO

دستگاه تصفیه آب RO دستگاه تصفیه آب RO (آب شیرین کن )مناسب برای تصفیه وشیرین سازی انواع آب های چاه ، آب دریا و آب های رود خانه می باشد. دستگاه اسمز معکوس (reverse osmosis) جهت جداسازی ناخالصی ها و نمک های محلول در آب است. این دستگاه بر اساس ایجاد فشار برای جداسازی املاح […]

مشکلات بهره برداری لجن فعال

مشکلات بهره برداری لجن فعال یکی از مشکلات بهره برداری لجن فعال تغییر در کیفیت لجن فعال است.  مهم ترین تغییرات فرایند مربوط به تغییر در رژیم غذایی حوض هوادهی است. که باعث تغییر در بارگذاری می شود که بهره بردار براحتی نمی تواند آنرا کنترل کند. زیرا این تغییرات بر پروفیل جذب اکسیژن در حوض […]

راکتور ناپیوسته متوالی sbr

راکتور ناپیوسته متوالی sbr راکتور ناپیوسته متوالی sbr یک راکتور ناپیوسته تغذیه و تخلیه می باشد فرایندهای دخیل در راکتور ناپیوسته متوالی sbr مشابه فرایند لجن فعال می باشد. در هر دو هوادهی ته نشینی انجام می شود. اما یک تفاوت مهم بین این دو سیستم وجود دارد.در فرایندهای لجن متعارف کلیه فرایندهای تصفیه در مخازن جداگانه و بطور هم […]

سیستم تصفیه فاضلاب mbbr

سیستم تصفیه فاضلاب mbbr سیستم تصفیه فاضلاب mbbr که يك راكتور بيوفيلم با بستر متحرك می باشد شامل اضافه كردن اجزاي كوچك حامل به شكل استوانه از جنس تكنولوژي پلي اتيلن  (دانسيته مخصوص  0.36  گرم بر سانتیمتر مکعب) در حوض هاي هوادهي يا غير هوادهي است كه به رشد بیوفیلم کمک می کند. استوانه هاي كوچك تقريباً 10 […]

مزایا تصفیه بی هوازی

مزایا تصفیه بی هوازی مزایا تصفیه بی هوازی می توان به ملاحظات انرژي، بازده كمتر جرم سلولي، مواد مغـذي مـورد نيـاز كمتر و بارگذاري حجمي بيشتر اشاره کرد که مزابا و معایب اسن سیستم ها در زیر تشریح می شود. فرآيندهاي تصفيه بي هوازي شامل رشد معلق بي هوازي، رشد ثابت بي هوازي با جريان رو به […]

زمان ماند هیدرولیکی

زمان ماند هیدرولیکی : زمان ماند هیدرولیکی یا بارگذاری حجمی (Hydraulic Retention Time) ، زمان متوسطی است که فاضلاب در تانک بیولوژیک سپري میکند. این پارامتر حاصل تقسیم حجم مخزن بر دبی جریان میباشد. معادله زیر نشان میدهد که با افزایش دبی، فاضلاب به سرعت سیستم را ترك میکند و زمان ماند کمتري را خواهد داشت. زمان ماند […]

استاندارد کلر آب آشامیدنی

استاندارد کلر آب آشامیدنی استاندارد کلر آب آشامیدنی بر اساس استاندارد شماره 1053 سازمان استاندارد مقدار 0.5 تا 0.6 میلی گرم برلیتر می باشد. همواره برای گندزدایی آب آشامیدنی از روش هایی استفاده می شود که مهم ترین آن کلرزنی می باشد. کلر زنی برای بهبود سلامت میکروبی آب، کنترل رشد میکرو ارگانیسم ها و […]

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • مجموع دیدگاهها: 0
  • در انتظار بررسی: 0
  • انتشار یافته: 0

هنوز دیدگاهی ثبت نشده است.

سوالی دارید؟ منتظر تماس شما هستیم

برای دریافت مشاورۀ رایگان، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید